İçindekiler
Zihnin ürün, hizmetin deneyim olduğu bir ekonomi modeli olan, deneyim ekonomisinin yükselişi sonrası, tüketiciler üründen çok kişisel tercihlerine ve yaşam tarzlarına uyumlu alanlarda daha fazla vakit geçirir ve talep eder hale geldi.
Y kuşağının 4’te 3’ünden fazlası (%78) arzu edilen bir şeyi satın almak yerine arzu edilen bir deneyime veya olaya harcama yapması, Z kuşağının %81’inin tatmin yaratan deneyim alanlarına daha fazla kaynak ayırıyor olmaları gibi bir çok veri sonucu, alışveriş merkezleri de yeni deneyim alanları olarak güncellendi.
Önceleri alışveriş ve yemek için gidilen alışveriş merkezleri, zamanla özel etkinlikler, konserler, oyunlar, interaktif sergiler ve çok daha fazlası gibi yeni etkinliklere uyum sağlamak için yerleşimlerini genişleterek, insanların bir araya gelip sosyalleşebilecekleri ve yeni deneyimlerin tadını çıkarabilecekleri alanlara dönüştü.
Ancak, bu alanlar her ne kadar ziyaretçileri uzun süre mutlu etse de yeni dönemde, dijital çağın getirisi ve pandeminin de hızlandırıcı etkisi ile “Paylaşım Ekonomisi”nin gücünü hisseden tüketici, bireysel deneyimlerden ek işbirlikleri yaparak kollektif zeka ile cazip fiyatlarla, daha geniş ürün ve hizmet ağına ulaşma imkanı sunan, çevresel faydalarını da izleyebildikleri toplu içeriklere eğilim gösterdi ve gelecek yıllarda da etkisini sürdürecek gibi görünüyor.
“Yeğlence” global karşılığı “Eatertainment” tam da bu noktada pazar ve tüketici davranışları doğrultusunda geliştirilmiş, Eat (Yemek) ve Entertainment (Eğlence) kelimelerinden türetilmiş, geleceğin konsept tanımı. Merkezine insanı, gastronomiyi ve bütünsel deneyimi alan bu yeni iş modeline varlıkların nasıl adapte edilebileceği 6 başlıkta detaylandırabilir.
1.Gastronomi ve Gıda Salonu Yaratın: Global trendler, bölgesel tüketici ve pazar analizi doğrultusunda bir gastro-varlık stratejisi oluşturun. Global ve lokal gastronomi değerlerini bir araya getiren, girişimcilere de kuluçka merkezi olabilecek uygun fiyatlarla kiralanabilir, optimal standlardan oluşan paylaşımlı bir gastronomi ve gıda alışveriş salonu yaratın.
2.Deneyim Alanları Tasarlayın : Joseph Pine ve James Gillmore bu fenomen üzerine müşteriler için yaratılabilecek beş tip modülden bahsederler;
Duyusal, duygusal, bilişsel, davranışsal, sosyal. Gastronominin gücü ile ziyaretçilerinizin aklına ve duygusuna nasıl ulaşabileceğinizi planlayın, buna göre alanınızı kurgulayın ve pazarlama stratejilerinizi belirleyin.
3.Tüketici DNA’sına Odaklanın: Büyük veriye ulaşmak üzere dijital içerikler oluşturun ve buradan gelen datayı misafir DNA’sı olarak işleyin, Bu datalar ışığında tüketiciyi merkezine alan bir varlık tanımı geliştirin.
4.Yenilikçiliği Benimseyin: Vizyonu sürdürülebilir yenilikçilik olan alanlar tüketici zihninde hızla farklılaşıyor. Sıradan ve sabit içerikler sunmak yerine, yeme-içme ve deneyim alanlarınızla günün getirilerine adapte olun. Teknoloji kullanımı,transparan alanlar, sosyal mutfaklar, pop-up mekanlar vs.
5.Fedakarlık Yaptırabilecek İçerikler Oluşturun: Ziyaretçilerinizin bu salona gelmek için fedekarlık yapabileceği içerikler oluşturun, kişiye özgü alanlar, pet yemek alanları, özel bir reçete vs.
6.Sadakat Oranınızı Arttırın : Yeni ve daha fazla müşteri stratejisi yerine misafir sayınızı arttırmak istiyorsanız öncelikle sadakat oranınızı arttırın. Yemek alanlarının sadık müşteri potansiyelini kullanarak deneyimsel alanlarınızın sadakat oranını arttırabilirsiniz böylelikle yeni müşteri kazanımınızda paralel olarak artacaktır.
Özetle, M.S 2 yy ’da İtalya Roma’da yeme-içme ve ürün deneyimi imkanı sunan ilk “Deneyimsel Gastronomi Alanı” “Trajen Market” de, tarihi 12.yy’a kadar dayanan Londra “Borough Market” de, 1461’den bu yana kesintisiniz hizmet vermeyi başarabilmiş tek gastro-varlık “Kapalıçarşı” da bu iş fikrinin çıkış noktasıdır.
Binlerce yıldır başarısı ölçümlenmiş bir iş fikrini günümüze adapte ederek, beş duyuya en hızlı şekilde ulaşmak, ziyaretçileri cezbeden benzersiz bir yenilik sunmak, eğlence odaklı paylaşılabilir deneyimler yaratmak, alternatif alanlar ile daha fazla vakit harcatarak daha fazla gelir üretmek isteyen AVM ve ticari varlık yöneticileri için “Yeğlence” alanlarının stratejik olarak planlanlaması halinde, varlıkların dönüştürülmesi ve etkinleştirilmesi adına gelecek dönem için aranılan kan olabilir.
Dinç YILDIZ ( Kurucu-Gastronomi Stratejist)